Regeringspartijen PvdA en VVD kregen beide forse klappen bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. In de twintig armste gemeenten van Nederland is de PvdA weggevaagd; de schade voor de VVD in de twintig rijkste gemeenten is minder groot.

Dat blijkt uit een inventarisatie Z24, waarbij het stemgedrag in de 20 armste en rijkste gemeenten van Nederland van afgelopen woensdag is vergeleken met de uitslagen van 2010.

PvdA-leider Diederik Samsom en VVD-premier Mark Rutte likken allebei hun wonden. Maar vooral voor de PvdA zijn de verliezen groot bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

Rijkste en armste gemeenten

De landelijke trend die winst toont voor lokale partijen en verlies voor PvdA en VVD, wordt in de twintig rijkste en armste gemeenten nog eens uitvergroot. Opvallend wel is dat D66, landelijk een grote winnaar, minder profiteert in de rijkste en armste gemeenten.

De selectie van de 20 armste en rijkste gemeenten is gedaan op basis van het gemiddeld besteedbaar inkomen per inwoner van gemeenten, gecorrigeerd voor de omvang van huishoudens. Dit wordt bijgehouden door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zie hier voor de lijst. Gemeenten die vanwege fusies of herindelingen geen vergelijkbare reeks verkiezingsuitslagen boden, zijn weggelaten.

Armste gemeenten: PvdA nergens meer grootste partij

Onderstaande grafiek geeft weer hoe vaak een partij de grootste was in de twintig armste gemeenten, in 2014 en 2010. In liefst 19 van de twintig armste gemeenten hebben lokale partijen, bij elkaar opgesteld, afgelopen woensdag de meeste stemmen behaald. De PvdA is nergens meer de grootste, terwijl dit in 2010 nog in vijf van de twintig armste gemeenten het geval was.

Rijkste gemeenten: VVD verliest

Ook in de twintig rijkste gemeenten rukken de lokale partijen ook op. Maar het verlies van de VVD is iets minder draconisch: in vijf van de twintig rijkste gemeenten blijft de VVD de grootste, tegen 11 keer in 2010. De lokalen zijn opgeteld 12 keer de grootste, tegen acht keer in 2010. Opvallend is verder dat het CDA in de rijkste gemeenten lichte terreinwinst boekt, terwijl D66 gelijk blijft scoren.

Kijk je naar de gemiddelde stemmenpercentages voor respectievelijk VVD en lokale partijen in de rijkste gemeenten en PvdA en lokale partijen in de armste gemeenten, dan duikt eenzelfde beeld op. De VVD verliest zo'n 5 procent en houdt gemiddeld 20 procent van de stemmen in de rijkste gemeenten. De PvdA verliest ruim 10 procent en zakt naar een gemiddelde van 13 procent in de armste gemeenten.

 Lees ook:

De rijkste en armste postcodes: dit verdient men bij jou in de buurt

Dit zijn de 10 armste postcodes van Nederland

Dit zijn de 10 rijkste postcodes van Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl